Koy’a Vuranlar


Merve Mehmet

Kabak Koyu’nda 2014 yılının Haziran ayında Cenk Erdoğan Trio konseri ile açılan Nena Sahne dünya müziğine ev sahipliği yaparken, müzikseverleri doğayla buluşturuyor.

Likya yolu üzerinde bulunan Kabak Koyu’nun yamacında yer alan Nena Sahne, konser alanı olmasının yanında, açık prova olanağı tanıyan bir müzisyen evi. Dağ ve deniz manzaralı bu sahne, müziğin ses ve doğayla olan ilişkisinden yola çıkarak, müzik ve sahne sanatlarına ev sahipliği yapmak üzere, müzisyen İbrahim Aksu ve oyuncu Baran Akbulut’un biraraya gelmesiyle oluşmuş. Aksu, Nena Sahne’nin doğayla müziği biraraya getiren bir yapı olduğunu söylüyor. 2007 yılından beri Kabak Koyu’nda bulunan Aksu, burada böyle bir sahnenin eksikliğini hissettiğini ve böylece Nena Sahne’nin oluştuğunu söylüyor.

Nena Sahne'ye gelen müzisyenler ve performansçılar sadece sahne üzerinde değil Nena Sahne’nin her alanında aktif üretim içerisinde. Aksu, “Gelen sanatçılarla oluşan ve gelişen bir yapı Nena Sahne. Böylece konser öncesi ve sonrasında bu mekânda yaşamaları hem mekâna hem de gelenlere farklı bir kimlik kazandırıyor,” diyor. Nena Sahne’de Gevende, Cenk Erdoğan Trio ve Latcho Groove ile konserler veren Gevende’nin bas gitaristi Okan Kaya da “Buradaki insanlarla birlikte bir ‘müzik köyü’ ruhu oluşturmaya başladık. Hizmet edilen bir yerden çok birlikte yaşadığımız bir yer. Kısacası Nena Sahne bizim evimiz oldu,” diyor.

Nena Sahne, Kabak Koyu’ndaki kamp alanlarında gerçekleşen doğaçlama müziğin ruhunu kaybetmeden gelişen bir yapı. Gelen sanatçılar, konser zamanları dışında diğer kamplara inerek doğaçlama müzik yapmaya devam ediyorlar bir yandan. Gevende olarak Nena Sahne’ye geldiklerinde vadiye inip orada bulunan diğer müzisyenlerle doğaçlamalar yaptıklarını söyleyen Okan, bu durumun hem kendilerinin hem Nena Sahne’nin hem de Kabak Vadisi’nin ruhunu beslediğini söylüyor.

Gemile Beach & Lodge’un kurucusu müzisyen Selçuk Gülyüz ve Latcho Bungalows’un işletmecisi müzisyen Ali İncekara ile çok kez sahneye çıkan İbrahim Aksu: “2007 yılında enstrümanlarımla Kabak Koyu’nu ziyaret ettiğimde o zamanki ismiyle Gemile Kamp’ta doğaçlama müzik yaptım. Sonrasında Nena Kamp’ı 2011 yılında kurup Kabak’a yerleşerek Selçuk Abi ve Ali’nin müzikal serüvenine dahil oldum,” diye açıklıyor sürecin başlangıcını.

Bir müzisyen kampı olan Nena Sahne performans sanatlarına da yer verdi. 2014’te Gökçe Gürçay’ın “KeKeÇa Kendimi Çalıyorum” interaktif gösterisinden sonra bu yıl da, Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın performanslarından TÜH! ve Sen Balık Değilsin Ki Nena Sahne’de gerçekleşti. Mihran Tomasyan’nın performe ettiği Sen Balık Değilsin Ki de seyirciyle interaktif bir biçimde ilerleyen bir oyun. Tomasyan bu performansı Türkiye ve dünyada parklarda, kahvehanelerde, sinema fuayeleri gibi birçok tipte sahnede 150’ye yakın sayıda oynamış. Nena Sahne’de gerçekleştirdiği performansı şöyle anlatıyor Tomasyan: Sen Balık Değilsin Ki’nin oynandığı en keyifli gösterilerden bir tanesi oldu. Doğanın ortasında, gök kubbenin altında, gecenin serininde. Daha başka ne olabilir ki?”

Nena Sahne, önümüzdeki yıllarda da performanslara ve tiyatro oyunlarına yer verecek. Tomasyan, performans olanağı açısından Nena Sahne’nin çoğu oyuna uygun bir yer olduğunu söylüyor: “Eminim çok fazla insan böyle bir mekânda gösteri yapmak ister. Özellikle kara kutular içinde yaşamaya ve gösteri yapmaya alışmış bizlerin kafamızı kaldırıp spotları değil de gökyüzünü görmekten aldığımız güç eminim seyirciye de geçiyordur. İnsanın evini seyirciye açması samimiyeti de beraberinde getirir ve Nena Sahne’nin bunu fazlasıyla gösterdiğini düşünüyorum.”

Sahnenin kurucularından Baran Akbulut ise, “Nena Sahne, buraya kadar ulaşan çok çeşitli yolcularını, hırçın bir dağ yamacında, antik yolun tam üstünde bekleyen bir gece istasyonu. Ve doğanın kendisinin bir sahne olarak ortaya çıkmasına her an şahit olan, sesler ışıklar ve bedenlerle işleyen, kaldırım taşlarından ulaşılmayan bir sahne” benzetmesini yapıyor.

Temmuz konserlerini geride bırakan Nena Sahne Ağustos ayında Baba Zula, Burcu Tatlıses, Birsen Tezer, Erkan Oğur ve Jehan Barbur konserleri ile devam edecek. Aksu, Nena Sahne’ye gelen sanatçıların ticari kaygılarının olmamasına özen gösteriyor. Aksu'ya göre burası bir sahnenin ötesinde, sanatçıların üretirken tatillerini yapabildikleri bir toplanma alanı. Erkan Oğur’un "Bu sahnenin kıymetini bilin," demesi de doğru yolda olduklarının bir göstergesi.
nenasahne.com nenasahne@gmail.com