KONTRAST
Okan Aydın
FAVORİ
Tinariwen / Elwan / Wedge
Özellikle 2011 yılında çıkardıkları Tassili albümüyle dünya çapında bilinirliklerini artıran Malili grup, Sahra Blues türünün şu an için bir numaralı temsilcisi konumundalar. Son albümlerindeki Kurt Vile ve Mark Lanegan işbirlikleri de grubun artan popülaritesinin pozitif bir yansıması. Gevşek akorlu gitar riff’leri, Afrika soslu keyifli ve oynak ritimler, hafif genizden gelen pürüzlü ama sakin vokaller
Elwan’ı benzer dünya müziği albümleri arasında birkaç kademe yukarı taşıyor. Geniş bir yelpazede folk, blues ve rock akıntılarını kendi coğrafyalarının müzikal filtrelerinden geçirerek damıtan grubun önümüzdeki günlerde Türkiye’yi tekraren ziyaret edeceğini de hatırlatalım. Lokal tatların dünya pazarına sunulduğundaki sahicilik ve içtenlik kaybı şimdilik Tinariwen’i olumsuz etkilememiş görünüyor.
Elwan melodik açıdan ziyadesiyle zengin, çeşitli tempo değişimleriyle alevi daima harlı tutan çizgiüstü bir çalışma olarak arşivdeki yerini alıyor.
PLASE
Sóley / Endless Summer / Morr Music
Berlin merkezli Morr Music uzunca zamandır nordik tınılarla minimal elektronika estetiğini ahenkle biraraya getiren işler yayımlıyor. Elektronik pop ana başlığına dahil edebileceğimiz bu tarzın en hassas işçilerinden biri de indie referanslı Sin Fang ve Seabear oluşumlarından da anımsayacağımız İzlandalı Sóley. Üçüncü stüdyo albümünde de kırılgan melodilerin nahif bir yaklaşımla harmanlandığı minik hikâyelerin anlatıcısı rolüne soyunan Sóley; özellikle piyano, klarinet, trombon ve çello gibi enstrümanların da katılımıyla beslendiği işitsel havzayı zenginleştiriyor. Donuk ve pastel renklerin hâkim olduğu bu sesler dünyasına renk veren en önemli unsur ise kendisinin vokali. Adeta birbirinden ayrı duran yapboz parçalarını anlamlı bir bütün haline getiren bu masalsı ses, ister istemez ayağınızı yerden kesip sizi bir hayal dünyasına taşıyor. Açıkçası
Endless Summer memleketin içinde bulunduğu ahval dahilinde içselleştirilmesi güç, ama hayal etmesi güzel ve keyifli bir dünyanın pozitif yansımalarını içeriyor.
SÜRPRİZ
Multicast Dynamics / Continental Ruins / Denovali
Finlandiyalı elektronik müzik prodüktörü Samuel Van Dijk’in solo projesi olan Multicast Dynamics, iki yıl içinde yayımladığı dört ayaktan oluşan albümler serisi sonrası yola tam gaz devam ederek nefis bir ambient çalışmayla 2017’ye hızlı bir giriş yapıyor. Albüm, adından da anlaşılacağı üzere kimliğini ve popülasyonunu kaybetmiş, terkedilmiş, gözden ırak, yitik topraklara ağıt niteliğindeki bir ses örgüsü üzerine oturuyor. Sinematik vurgusu bir hayli yüksek olan çalışma adeta bir belgesel müziği gibi zihninizde pek çok imajı tetikliyor. Bir Tarkovsky filmine (mesela
Stalker) rahatlıkla eşlik edebilecek olan albümdeki prodüksiyon hassasiyetinin üst düzeyde olduğunu da belirtelim.Vladislav Delay’in ilk dönem ambient çalışmalarını anımsatan işitsel kurgunun içine ahenkle dağıtılmış minimal ses kümeleri çıtayı daha da yükseltiyor.
Continental Ruins her açıdan usta işi bir çalışma ve 2017’nin en iyi elektronik işlerinden biri olacağını kuvvetle imliyor.
Kontra Plak Adres: Tomtom Mah. Yeni Çarşı Cad. 60/A 34433 Beyoğlu, İstanbul
www.kontrarecords.com
okan@kontrarecords.com