10 Derste Nasıl Sıkılınmaz


Erdal Çiftçi

1. Herkes sıkılıyor. Sıkıntıya düşüp daha da fazla sıkılmaya gerek yok. Yalnız değilsin, rahat ol.

2. Her şey boş, hiçbir şey haz vermiyor mu? O halde bırakabileceğin şeyleri sıralayalım. Sigara, alkol, iş, sevgili, porno… Herhangi birini bırakamıyorsan; yalan söyleme sen ondan sıkılmıyorsundur. Tatminsizlikle sıkıntı aynı şey değildir. Sana yetmeyen seni sıkmaz, sadece ondan sıkıldığını düşündürtür.

3. En çok sıkılan yazarların, müzisyenlerin, artistlerin günlük hayatlarıyla ilgilen. Kesin yalan söylüyorlardır. Bizim tanık olmadığımız anlarında ya eğleniyorlardır ya da tutku ile bağlandıklarının onların hayatlarında niteliksel bir sıçramaya neden olmamasından dolayı, ızdırapla kahroluyorlardır.

4. Senden daha fazla sıkılan biri mutlaka vardır. Sana servis yapan garsonun gözlerinin içine bakman yeterli

5. Sıkılmak, entelektüel bir yaratıcılığa, zihinsel bir patlamaya yardımcı olmaz. Olsa olsa zihnini hadım eder.

6. Herhangi bir spor faaliyetini yap ya da izle. Siyasi mevzulara girme, memleketin hali ne olacak diye kederlenme. Güzel kadınlarla / yakışıklı erkeklerle içki içerek, mal gibi anlamsız bir şekilde birbirinize gülümseyin. Onu da yapamıyorsan, boş duvara bak. 7 yıl sonra Budistler gibi yerden bir metre havalanabilirsin.

7. Çocuk parkına git, uzaktan çocukları izle. Onlarla tanışmak ya da ailelerini tanımak gibi bir mesaiye girmeden, sadece oyun oynayarak zamanın geçebileceğini fark et.

8. Hiç tanımadığın birine içki ısmarla, selam ver, kitap al ya da gülümse fakat bunun ilerisine geçip tanışıp karşındaki hakkında bilgi sahibi olmak isteme. Onunla temas edebileceğin bilgisi sana insan olduğunu hatırlatır ve kendini bu durumda rahatça olağanlaştırabilirsin.

9. Yüksek sesle mucizevi çözümlerini etrafına dikte etmeye çalışma. Zaten fikirlerin çok değerli bir muhteviyata sahip olsaydı önce kendine faydan olurdu. Sıkıntıyı aşmak için gürültü kirliliği yapma, kimseyi rahatsız etme, daha da fazla sıkılabilirsin.

10. Sıkılmaktan sıkılma. Üsteki maddeleri tekrar oku. Eğer hâlâ sıkılıyorsan yeni maddeleri sen eklemeye çalış. Bu çaba en azından bir süre sıkılmana engel olacaktır.

erdalciftci@yahoo.com