Sanat fuarında “korsan eylem” Pet05 saldırdı.... Sanat Yalnız kalamaz...
Koridoor projesi ile 18. İstanbul Artist Sanat Fuarı, Türkiye'nin en kapsamlı uluslarası boyuttaki güncel sanat sergisine ev sahipliği yaptı.
1-9 Kasım 2008 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 18. İstanbul Sanat Fuarı Türkiye'den ve yurtdışından bağımsız sanatçı ve grupların sergisine ev sahipliği yaptı. Londra'da kurulmuş olan ve yönetiminde İngiltere'nin tanınmış sanat otoriteleri ve sanat organizatörleri olan Koridoor Çağdaş Sanat Programları, Doğu-Batı diyaloğunu Türkiye üzerinden sağlamayı amaçlayan bir sergi düzenledi. Bu sergide yerli ve yabancı çok sayıda sanatçının farklı disiplinlerde eserleri yer aldı.
Koridoor Çağdaş Sanat Programları kapsamında küratörlüğünü Denizhan Özer'in üstlendiği “Sınırsız” isimli sergi 2000 m2'lik bir alanda 34 ülkeden 214 sanatçının çalışmalarıyla gerçekleşti. Sergide, resim, heykel, baskıresim, fotoğraf, graffiti, enstelasyon, video-art, dans ve performans gibi pek çok çalışma yer aldı.
18. İstanbul Artist Sanat Fuarı'nda Türkiye de ilk kez bir sokak sanatı eylemi gerçekleşti. Hamam böcekleri, sinekler, sivirler, arılar, peygamber böcekleri, fareler fuarlara akın akın aktı.
Özellikle entellektüel kesimin sanatı korumaması, ilgisiz bırakmalarını protesto etmek amacıyla, insanların seyrek görüldüğü yerlerde bulunan haşeratları kendi stilimde karakterize ederek gündemi belirleyecek bir harekette bulundum. Fuara katılan yayınevlerinden ve galerilerden habersiz, ekibim ile birlikte gece fuar alanına girerek binlerce etiketi fuarda yer alan bir çok önemli sanatçının tabloları ile birlikte uyum oluşturacak şekilde fuarın duvarlarına yapıştırdım. 8 kasım Sabah gazetesinde de bahsettigi gibi, sabah standları başına gelen bir çok sanat insanı ve kitap fuarına katılan yayınevleri bu haşeratları gördü. Ve temizlik ekibi yapıştırılmış binlerce etiketten sökebildigi söktü. Sökemediklerini ise öğrendiğim kadarı ile çocukların çok ilgisini çekmiş ve onlar bazılarını almışlar. Benim için en harika haber bu.
Eylem tüm süreciyle street art’ın doğası gereği fuardan bağımsız, kendi içinde yaşayan bir organizma olarak Sanat Fuarı’nda varoldu. Yaratıklar, bağımsızlıklarının yanı sıra fuardaki işlerle de ayrı bir uyum oluştururken, sadece bulundukları dakikada yarattıkları etki ile Türk sanat tarihindeki yerlerini aldilar.
Bu sayfada daha çok eylemden geriye kalan en önemli belgeleri, fotoğrafları paylaşacağım sizlerle. Böylece ruhu korunmuş bir eylem olarak varlığını devam ettirecek.
18. İstanbul Artist Sanat Fuarı Öne Çıkanlar
Bu yıl onsekizincisi düzenlenen İstanbul Sanat Fuarı, 27. İstanbul Kitap Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Yaklaşık bir yıllık bir ön çalışmanın ardından hazırlanan serginin açılış dansı Buto dansından etkilenerek hazırladığı performansı ile Japon dans sanatçısı Yumino Seki tarafından yapıldı. Japonya'dan fuara katılacak olan diğer sanatçı Jun'ichiro Ishii, 68'in önemli sembollerinden biri olan vosvos arabayı iplerle sararak "silkworm" isimli performansını gerçekleştirdi.
İngiltere'nin önemli fotoğraf sanatçılarından olan Dominique Pote kendi yaptığı kamerasıyla çektiği flu-panoramik fotoğrafları, Vietnam savaşına giden askerleri moda ikonu Versace'nin tasarımlarıyla objektifine taşıdığı "Facing Medusa" ile katıldı. Kadının yalnızlığı üzerine çektiği fotoğraflarıyla tanınan Kanadalı feminist fotoğraf sanatçısı Lorraine Field boşlukta kadının yalnızlığını anlatan fotoğraflarını sergiledi. Financial Times'ın sanat yazılarını yürüten Lynne Macritchie İngiltere'den fuara katılacak diğer isimlerden.
Azerbaycan'dan Babi Badalov bir çağdaş sanat eleştirisinde bulunduğu patchwork işleri sanat eseri olarak sergiledi, Türkiye'nin ilk anarşist çizgi filmini yapan Ahmet Sipahioğlu fuara Türkiye'den katılan isimlerdendi. Güney Kore'den fuara katılan dünyanın önde gelen performans sanatçılarından biri olan Yong-Gu Shin 1,5 metrelik dünya şeklindeki topu ile fuar ziyaretçilerinin katılımıyla interaktif, müzikli ve danslı bir perfomans gerçekleştirdi. Serginin öne çıkan bir diğer önemli çalışması ise Türkiye'den fuara katılan Nurettin Erkan'ın yaklaşık 24 metrelik tek parça resim çalışmasıydı. Sanatçı, karanlık bir ortamda sergilenen çalışmada ziyaretçilerin savaşın tek boyutluluğu ve sınırlarıyla yüzleşmesini sağlamayı hedefledi.
Fotoğraflar için Emrah Eşki'ye, sonsuz yardımlarından ve bu eylemin gerçekleşmesinde katkılarından dolayı writer Mate'ye, sevgili Uygar Demoğlu ve Recep Akar'a, böyle bir eylemi cesurca göğüsleyip gerçekleşmesine sebep olan Denizhan Özer'e teşekkürlerimi sunarım.
Sanat fuarında 'korsan eylem'
Sabah Gazetesi 08 Kasım 2008
Tüyap tarafından düzenlenen 18. İstanbul Sanat Fuarı, ilgi çekici olaylara sahne olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda önceki gün de, Sanat Fuarı'ndan Kitap Fuarı'na yönelik ilginç bir sanat eyleminin gerçekleştiği gözlendi. Buna göre fuar koridorlarında, belli yayınevlerinin stantlarına üzerinde sinek ve fare ile böcek resimleri bulunan çıkartmaların, espri duygusu yüksek, ancak ismi bilinmeyen bir sanatçı veya grup tarafından habersizce yapıştırıldığı görüldü. Kimi yayınevleri ve görevliler, 'sanat fuarı'ndan sızdığı aşikâr olan bu çıkartmaları yerinden sökmeye çalıştı, kimisi ise beğendi ve hiç dokunmadı.
info@kargamecmua.org