Bir Groove’un Anatomisi 3


Reggie Washington
kargamecmua okurlarına mutlu yıllar!! Ben tekrar Reggie Washington… Anatomy of My Groove'un yeni yıl baskısını Fransız Alpleri’nde bir kar fırtınası sırasında yazıyorum.
 
Evvelki yazılarda size yıllar boyunca dinlediğim harika rhythm section'lardan bahsetmiştim (Brothers Johnson, Barry White) ve kendiminkinden bahsetmeyi tamamen unuttum!! Bu sayıda size Washington Trio Tree ve Marcus Miller'in rhythm section'larından bahsetmeye karar verdim.
 
Marcus'la Brüksel'de onun 2007 Avrupa turnesi sırasında takıldım. Her şeyi ona ve ağabeyim davulcu Kenny Washington'a borcluyum!! Birlikte bugünkü müzik dinleyişimi ve kavramsallaştırışımı şekillendirmeme yardım ettiler. Bence ikisi de gerçek birer müzik dehası. Her ikisinde de muziği tuval olarak görme yeteneği var.
Öyle bir yetenek ki bunu öteye götürmek için yalnızca dua edebilirim. Teşekkürler çocuklar!!!
 
Marcus'un rhythm section'i Poogie Bell (davullar), Bobby Sparks (klavyeler) ve tabiiki Marcus'dan (baslar) oluşuyor. Onlar hakkında sevdiğim şey (ve benimki) section'in asla durmaması! BÜTÜN enerji rhythm section'dan geliyor. Marcus'un nefeslileri için destek olabiliyor (Gregoire Maret, Keith Anderson & Patches Stewart) ya da rhythm section zaten grubun KENDİSİ.
 
Washington Trio Tree; Skoota Warner (davullar), Jozef Domoulin (klavyeler) & tabii ki BEN (bas). Bence Trio Tree eşsiz bir rhythm section! Yönü kesinlikle bas temelli ve içinde piyano olan çoğu trio'dan daha açık. Josef single line concept solo çalarken ben onun için başta akorları çalabiliyorum. Çoğunlukla bu, hangi muzikal yönde gidiyorsak üstüne inşa etmemiz için alan yaratıyor. Ayrica “Trio”da birçok müzikal lezzet var.
 
Skoota gruba güçlü bir country funk / fusion & rock temelli davul konsepti getiriyor ve Jozef ise Fender Rhodes'a girdiği harici elektronik aletlerle çıkardığı enteresan vahşi sesler ile klasik ve free müzik altyapısından faydalaniyor. Benim elektrik bastaki funk & psuedo rock / reggae / latin groovesque yönüm (bu grupta.. öbür projelerimde akustik bas da caliyorum) güçlü ve serbest bir groove gücü ortaya çıkarıyor!
 
Marcus'un rhythm section'inin ona Bobby'nin sol el Moog basını sağlama lüksü var! Bu nerdeyse iki kişilik bir rhythm section! Bobby'nin sahne düzeni Rhodes, Clavinet, Hammond B-3, Synth ve Moog'dan oluşuyor! Çaldığı akor pedleri ve doşediği kalın baslar, bas melodileri ve ara sıra da bas klarnet çalmasi için Marcus'a ilave serbestlik sağlıyor. Bobby bazı basçılar (mesela bendeniz ve Marcus) için bir rüya ve öbürleri için tam bir kabus!! Melodiler çalmak ve bir soloda dip notaları kaybetmeden özgürce kendimi ifade edebilme imkânı gerçek bir cennet!! Bu ayrıca farklı bir müzikal “ağırlık” getiriyor. Bir basın saksafon ya da trompet yerine melodi çalması
daha ağır bir sound ve enerji getiriyor! İşte bu duymak istediğim bir şey.
 
Jozef Trio Tree'de moog synth kullanmıyor ama gene de Rhodes'un düşük perdelerinden bas notalarını çalmasını istiyorum. Orada aşağıda yanılsanmayacak bir hırıltısı var ve amplifike edildiğinde.. WOW!!! Acayip bir ses! Pedallar ve dijital prosesörler kullanarak Fender Rhodes'un sesini şişmanlatmak gibi minik numaraları da var. Bu adam müzik piyasasında en iyi saklanmış sırlardan biri! Trio Tree davulcusu Skoota Warner'in organik itişi olmadan işleyemez. Sahnede böylesine güçlü bir enerjiyle olmak hoşuma gidiyor. Groove müziğim için önemli bir bileşendir ve gruplarımda. Trio Tree'de Skoota'nın varlığı her downbeat'te, fill'de ve anlık şüpheli sessizlikte hissedilir! Bill Evans, Carlos Santana, Cyndi Lauper, Yerba Buena, Joe Bowie & Defunkt'la çaldığı yıllardan edindiği tecrübe bu grubun özünü şekillendirmeme yardım etti. Josef Domoulin çevrede henüz yeni; klavye lezzetini Magik Malik, Dré Pallemaerts, Let's Call Ed ve Octurn ile gösterdi.
 
Sahnede TEK amacimiz var; groove'u sürdürmek ve funky olmak!! Her zaman müziğe karşı hassas olmak; dinamikler ve nüanslar! Harika bir rhythm section için formül budur! Bence bende var!!
 
Bunlar “kişisel” bir Anatomy of My Groove'u hemen hemen paketlemiş oluyor. Daha başka yeni bilgelik cevherleri düşündüğüm zaman sizinle paylaşacağım.
 
Umarım hepimiz için harika ve tatmin edici bir 2008 olur! Şimdi dışarı çıkıp Fransız Alpleri’nin karlarında oynayacağım!!!
 
Holla... LOUD!!!
One.

Çeviri: Saltuk Erginer

 

info@kargamecmua.org