Yine Maslow Piramidi, Ama...

Mehmet Sinan



Ben 80 öncesi kuşaktan geliyorum. Maslow’un tanımladığı ihtiyaçları gerçek insanların arasında ve onlarla birlikte gerçekleştirmeye çalışan bir kuşaktan. Özgürlüklerin ve sınırların ötekilerle birlikte genişletilebileceğine inanan, yalnızlık, stres, depresyon gibi sözcüklerin anlamını çok geç öğrenmek zorunda kalan bir kuşaktan. Başka bir deyişle son organik kuşaktan.

Gerçekten de 1980’ler ve sonrasında gelişen iki süreç birbiriyle iç içe geçerek dünyayı adeta yeniden “formatladı”. Küresel çaptaki neoliberal yayılma ve internetle simgeleşen dijital teknoloji. Bu iki değişim, kuşaklararası devamlılığı ve etkileşimi tam anlamıyla ikiye yardı. Herkesin başından geçmekte olan uzun hikâye.

Mecmuanın eski dosya konularından biri kuşaklardı. Sanırım bugün olsaydı o dosyadaki iki yazım daha başka olurdu. Önceki ve sonraki kuşaklar arasındaki farkları kendi pratiğimde, düşe kalka yaşıyorum ve görüyorum ki bu yarılma, nereye varacağını henüz kimsenin bilmediği evrimsel bir sıçrama.

Geçen sayıdaki yazıyı bitirip Tayfun’a verdiğim günün gecesinde, internette rastladığım bir Maslow görselini o yazıya uyarlayıp paylaşmak istedim. İhtiyaçlar Hiyerarşisi Piramidi’nin günümüze evrilmiş bir versiyonu olarak bana ilginç geldi bu grafik.


 


(Görselin büyük halini sonraki sayfada görebilirsiniz.)  


Sayfada grafiğe daha çok yer kalsın ve kolay algılanabilsin diye bu yazıyı kısa tuttum. Çünkü bence bu piramit, özgürlük ve sınırlar üzerine hem soru hem yanıt olarak, her kuşak için üzerinde düşünülecek ipuçları veriyor. Belki bu kez piramitteki yerinizi “özgürlük, güvenlik ve sınırları” açılarından yeniden saptarsınız.
Artık herkesin yorumu kendine.

Umarım böylece önceki o sentetik yazı da şimdi kendini biraz daha bulmuş olur.

 

 

 

 

info@kargart.com