KONTRAST
Okan Aydın
FAVORİ
Jaga Jazzist / Starfire / Ninja Tune
Norveç - Oslo çıkışlı deneysel caz kollektivitesi Jaga Jazzist, 2013’teki canlı kaydı bir kenara koyarsak, altı yıllık sessizliğini şimdiden yılın en iyi işlerinden biri olmaya aday 6. stüdyo albümleri
Starfire ile sonlandırıyor. Albüme de adını veren açılış parçası adeta tüm bu yılların hıncını alırcasına güçlü, delişmen ve yüksek tempolu bir iş; dinleyenin ruhuna anında teyelleniveriyor. Günümüz müziğinde caz, rock ve elektroniğin bu denli ustaca ve modern bir dille birbirine harmalayabilen başka bir isim göstermek bir hayli güç aslına bakarsanız. Öte yandan Jaga Jazzist için farklı türlerden besleniyor olmak bir handikap veya riskten öte; müziklerinin en temel özelliğini oluşturan olmazsa olmaz bir maya durumunda. Türler arasındaki bu cengaver geçişler, albümün ana dokusunu oluşturan sert karakterli müzikal yapıyla oldukça etkileyici bir bütünlük sağlıyor.
Starfire için Jaga Jazzist diskografisinin en tepe noktası dersek derdimiz iyice anlaşılacaktır. Kaotik ama dengeli, yüksek tempolu ama sakinleştirici, karmakarışık ama sade… Tüm bu hisler arasında güvenle salınmamızı sağlayan Jaga Jazzist’e içten bir teşekkür borcumuzdur.
PLASE
FFS / FFS / Domino
Son on yılın en gözde hadiselerinden biri, bir oradan bir buradan diyerekten çorak topraklarda bitiveren “süper grup”lar. Aralarında çok tutanlar da oldu (misal Atoms For Peace), böyle iş birlikleri yürümüyor kardeşim diye slogan attıklarımız da. FFS de İskoç indie ekibi Franz Ferdinand ile geçmişi '70’lerin başına dek uzanan pop / art rock grubu Sparks’ın birbirlerine omuz vermesiyle ortaya çıkmış yeni bir proje. İki ekip arasındaki yakın temas aslında bir on yıl kadar öncesine dayanıyor. Geçtiğimiz yıl kaydedilen albümün tamamı dinleyene pozitif hisler aşılayan, hafif kalça sallatan ve ara ara ses düğmesine abandığımız keyifli anlardan oluşan bir kayıt. Vokallerde ağır yük Franz Ferdinand’ın Alex Kapranos’un da olsa da, Sparks elemanlarından da iyi katkılar gelmiyor değil. Tüm albüm tabiri caizse su gibi akan eğlenceli parçalardan müteşekkil; ritmik davullar, kıpırtılı gitar riff'leri ve hafif falsettolu pürüzsüz vokaller. FFS yepyeni bir dil yaratmasa da her iki grup açısından da kulaklara ferahlık ve tazelik fısıldayan bir sinerjiyi yakalamış görünüyor. Bir bakmakta fayda var özetle.
SÜRPRİZ
The Orb / Moonbuilding 2703 AD / Kompakt
'90’ların başından bu yana elektronik müziğin en nitelikli kilometre taşı isimlerinden biri olan The Orb, yeni çalışmasında kabaca 10 yıllık bir aranın ardından tekrar Kompakt etiketine geri dönüyor ve sevenlerine okkalı bir selam çakıyor. Alex Paterson’ un başını çektiği iki kişilik ekibin diğer ayağı özellikle minimal ve dub techno sularında dolanan işlerine aşina olduğumuz veteran müzisyen Thomas Fehlmann. Oldukça uzun dört parçadan oluşan yeni albüm ikilinin artık klasikleşmiş ve “ambient house” olarak adlandırabileceğimiz tarzına oldukça yakın bir ses örgüsüne sahip. Adım adım inşa edilen ritmik arka plan, buna itinayla eklemlenen derinlikli ses kurguları ve ana omurgaya işlenen minik melodiler dinlemesi oldukça keyifli bir saat vaat ediyor bizlere. The Orb’un zengin bir havzadan başarıyla damıttığı bu bol katmanlı işitsel bütünlük ve parçalar arasındaki akışkanlık albüme ekstra bir lezzet kazandırıyor. Bunun tadına varmak için albümün geneline detaycı bir kulak kabartma ve satır aralarına saklanmış gizli hazinelerin kilitlerini açma çabası yeterli gelecektir; atlamayınız!
Kontra Plak Adres: Tomtom Mah. Yeni Çarşı Cad. 60/A 34433 Beyoğlu, İstanbul www.kontrarecords.com
okan@kontrarecords.com