KONTRAST
Okan Aydın
FAVORİ
Godspeed You! Black Emperor / Asunder, Sweet And Other Distress / Constellation
2012’de yayımlanan
Allelujah! Don’t Bend Ascend’la 10 yıllık suskunluklarını bitiren Montreal çıkışlı post-rock ekibi GY!BE; dört parçadan oluşan ve görece kısa diyebileceğimiz son çalışmasıyla yeniden arz-ı endam ediyor; bu defa bizi fazlaca bekletmeden. Albümü oluşturan parçalar ekibin bir süredir canlı performanslarında yer verdikleri “yeni” işlerinden mütevellit. Klasik GY!BE tınısını taşıyan açılış parçası grubun tarihçesindeki en iyi işlerinden biri. Kuvvetli gitar riff’leri, depresif ve minimal melodik kurgu, tüm bunların üstüne kabus gibi çöken gergin yaylı partisyonları ve adım adım birbirine sarmalanan yoğun bir enstrümantasyon; ya da kısaca en iyi yaptıkları şey neyse o, en saf haliyle. Aradaki iki parça bir geçiş niteliğinde durağan, karanlık ve drone referansları yüksek dakikalar içeriyor. Kapanış parçası aldığı durgun atmosferi minik eklemelerle ağır ağır yukarıya çıkarıyor. Bu dakikalarda gitar daha sert ve acımasız, davul daha bir hırçın; adeta verilmek istenen mesajın altı defalarca çiziliyor. Bu evrenin bir gün sonu gelecekse artık iyice bilmeliyiz ki, o anların arka plan müziğini onlar yapıyor olacaklar. Arşive tez elden ekleyelim lütfen!
PLASE
The Prodigy / The Day Is My Enemy / Take Me ToTheHospital
Türü ne olursa olsun şu an dünya üzerinde kendini müzikal olarak en hızlı deşifre eden ilk 10 gruptan biri The Prodigy olsa gerek. 20 yılı aşan kariyerleri boyunca hem dans pistlerini hem de rock arenalarını eşit richter ölçeğinde bu denli coşkuyla sallayan ve kendinden geçiren başka bir isim daha bulmak oldukça zor. Breakbeat’in kutsal kitabında kalınca bir imzası olan ekip yine aşina olduğumuz formüller üzerinden üretilmiş bir saatlik bir reçete yazıyor sevenlerine. Agresif ve net vuruşlar, basite kaçsa da arada keyifle kaynattığımız slogan misali kısa boylu lirikler, kafatasının içinde yankılanan darbeli synth’lerle örülü bir albüm elimizdeki; özetle The Prodigy. Albümün en leziz parçalarından birinde Sleaford Mods vokalleri çok yerinde bir tercih ve sağlamcı bir nefes aralığı. Açıkçası The Prodigy’yi neden farklı bir şey yapmıyorlar diye eleştirmek çok yerinde değil, zira The Prodigy adeta bu anlar ve bu sahneler için yaratılmış olmanın rahatlığını sürmeyi sonuna kadar hak ediyor. Zira “Mayhem”in, yani kargaşanın estetiğini ruhumuzun çeperlerine onlar kadar iyi mıhlayan başka bir usta bulmak neredeyse imkânsız. Keep walking!
SÜRPRİZ
Suuns and Jerusalem In My Heart / Suuns and Jerusalem In My Heart / Secretly Canadian
Kontrast’ın bu ayki tek sayfasına gölgesi düşen ikinci Montreal çıkışlı post-rock ekibi Suuns’un, Lübnan orijinli Radwan Moumneh ile birlikte kotardıkları bu albümdeki parçaların bir kısmını 2014’ün sonlarında Le Guess Who festivalinde canlı dinleme şansı bulmuştum. Oldukça etkileyici ve heyecan yaratan bir işbirliği olarak gördüğüm bu ortaklık nihayet bir albümle taçlandı. Albümün en büyük artısı iki tarafın kendi müzikal kimliklerinin biraz ötesine düşen farklı bir karışımın ortaya çıkmış olması. Ara pasajlarda kullanılan elektronik altyapılar, zaman zaman görünen Orta Doğu esintileri, ilk parçalarda kendini daha güçlü hissettiren döngüsel gitar / davul / bas / perküsyondan müteşekkil sarmallar albümün ana damarını oluşturuyor. Melodik katmandaki zenginlik, müzikal yelpazenin değişik coğrafyalarından elementlerin ustalıkla birbirine işlenmesi, çalışmayı ayrıcalıklı ve yeni tınlatan ham maddeler. 35 dakika sonunda hafif bir tadı damağımda kaldı psikozu yaşasak da alkışı hak eden bir ortaklık söz konusu. Takibe devam!
Kontra Plak Adres: Tomtom Mah. Yeni Çarşı Cad. 60/A 34433 Beyoğlu, İstanbul www.kontrarecords.com
okan@kontrarecords.com