Videoist Dolaşıyor


Söyleşi: Oya Yalçın
Geçtiğimiz Kasım ayında İstanbul Modern’de gerçekleştirilen Videoist 2, bu ay 3 mekânı birden dolaşmaya başlıyor. 13 -17 Nisan tarihleri arasında KargART Salonu’nda da izlenebilecek gösterimler öncesi organizasyonu düzenleyen Ferhat Satıcı ve Hülya Özdemir ile Oya Yalçın görüştü.
 
Videoist’i yapmaya nasıl karar verdiniz?
 
Ferhat Satıcı: 2003 Nisan ayında KargART ve Galerix’te gerçekleştirmiş oldugumuz ilk “videoist” bu konuda Türkiye’de bağımsız bir organizasyonun yokluğu fikrinden ortaya çıktı. Güncel Sanat ortamında gösterilen video sanatı çalışmalarının dökümantasyonunu oluşturan nitelikli bir organizasyon olmayı amaçladık. Ardından bir inisiyatife dönüştü “videoist”. Çünkü belirli bir merkez desteği olmadan tamamen sanatçı çabaları ile oluşturulmuş, istikrarı olan, kâr amacı gütmeyen organizasyonların olması gerekiyor.
 
Nasıl bir oluşum?
 
Hülya Özdemir: “Videoist” latince kökenli ve görmek anlamına gelen “videre” kelimesinden kaynaklı “görüyorum” anlamına gelen “video” kelimesi ile İstanbul’un kısaltması olan “ist” in birleşiminden oluşturuldu. Düz bir bakışı öngören endüstriyel, formel, ticari organizasyonlara alternatif; eğik bir bakışı destekliyor. Bu anlamda “videoist” kelimesinin düz okunuşu gibi anlaşılan, video projeleri dışındaki farklı etkinliklerle de yer vererek güncel sanat ortamında bir soluk olmayı amaçlıyor.
İlkiyle arasında 4 yıl gibi bir zaman aralığı var. Neden?
 
Hülya-Ferhat: Özgür, 2003 sanat yıllığındaki “Videoist Festivali” yazısında etkinlikten övgü ile bahsederken aynı zamanda bir atımlık barut gibi etkinliklerden olmamasını umut ettiğini söylemişti. Bağımsız bir etkinligin ne büyük özveri ve çaba ile gerçekleştigi aşikâr. Ekonomik ve kültürel istikrarı olmayan bir ülkede bu tip nitelikli organizasyonlara imza atmanın zorluğunu herkes tahmin edebilir. Ayrıca etkinliklerimize yer bulurken oldukça pozitif çabaları ile destek verenler dışında, negatif etkileride göz ardı etmemek gerek; işten anlamayan galeri yöneticileri, sanatçı kıskançlıkları gibi.
 
İlk Videoist sizce nasıl sonuçlanmıştı?
 
FS: İlk “videoist” kendi kulvarında Türkiye’de bir ilk adım olarak 2003 yılının en dikkat çeken bağımsız sanat etkinliklerinden biri oldu. Afiş tasarımından kataloğuna, video’ların gösterim programından sanatçılarına kadar dönemin video sanatı perspektifini nitelikli bir şekilde ortaya koyan, izleyicisine ulaşmış bir etkinlikti.
Bu sene ilki Kasım ayı sonunda İstanbul Modern’de gerçekleşen ve nisanda ikinci ayağı KargART, Goethe Enstitüsü ve Diyarbakır Kültür Merkezi olan “videoist”in sanatçıları nasıl bir araya geldi?
 
HÖ: Videoist 2 sanatçı merkezli bir organizasyon. Farklı merkezlerden çıkışlı sanatçıları davet ederek
onların seçmiş oldukları çalışmalarına yer veriyoruz. Bu bildigimiz anlamdaki küratorlük çalışmasına alternatif bir duruş. İşler birbiri ile gösterim salonunda karşılaşıyor. Tabii ki biz sanatçıları seçerken onların yaklaşımlarını göz önünüde bulunduruyoruz.
Programdan biraz bahseder misiniz?
 
FS: 14 sanatçının katıldığı Videoist 2’nin gösterimlerini her gün 48 dakilalık tek grup halinde gösteriyoruz. Bu konudaki bilgilere (http://www.videoist.org/) ulaşmak mümkün olacak.
Gösterimler nerede ve ne zaman gerçekleşecek?
 
HÖ: 11-20 Nisan’da İstanbul Goethe Enstitüsü’nde, 13-17 Nisan’da KargART’da,11-17 Nisan’da ise Diyarbakır Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek. Ardından Ekim ayında Almanya’da Frankfurt Kitap Fuarı’na paralel bir etkinlik kapsamında son durağında gösterimini gerçekleştirecek.
Videoist 2 gösterimleri:
 
DVD1
Kaya Hacaloglu: Ali: Fear Eats The Soul (Korku Ruhu Kemirir) - 3’07”
Gülsün Karamustafa: Folding (Katlamak) - 3’03”
Hülya Özdemir: Chasing Lost Time (Kayıp Zamanın İzinde) - 1’23”
Neriman Polat: Bad Tempered And Sweet Woman (Huysuz Ve Tatlı Kadın) -3’47”
Yeni Anıt: Graffiti With Gravity (Yerçekimli Grafiti) - 3’22”
Extramücadele: Smack! - 24”
Chistine Gensheimer: Unheimlich3 - 4’51” 
 
DVD2
Çağrı Saray: A Tribute To Handke (Handke’ye Saygı) - 4’50”
Timo Katz: Whirr - 3’05”
Yasemin Özcan Kaya: In Front of the School (Okulun Önünde) - 2’17”
Nooshin Farhid: Zone End - 2’30”
Susanne Albrecht: Looking for Parallels - 1’03”
Fatih Aydoğdu: Diglossia - 3’00”
Mürteza Fidan: Bir Uçtan Öteki Uca Savrulmak - 1’05”
 
Gösterimler 2 adet DVD’den oluşmaktadır. Toplam 48 dakika.
 
Videoist Programı
Goethe Enstitüsü İstanbul’da 11-20 Nisan 2008 her gün saat: 18:30’da
KargART’da 13-17 Nisan 2008 her gün saat:17:30’da
Diyarbakır Sanat Merkezi’nde 11-17 Nisan 2008 her gün saat 18:00’de gerçekleşecektir.
 

 

info@kargamecmua.org